Božićna česnica


Na najveseliji praznik u pravoslavnom kalendaru, po tradiciji na svakoj trpezi neizostavna je česnica. Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo baš ovaj recept! 

Uživajte!


Sastojci: 
  • 1 kg brašna 
  • 5.0 dl mleka 
  • 30 gr svežeg kvasca 
  • 100 gr putera 
  • 2 kašičice soli 
  • 4 kašičice šećera 
  • 2 kom.žumanceta 
Priprema:
Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora. Služi se za Božić, ima svečano mesto na prazničnoj trpezi i obično se u česnicu stavlja para (oprana i umotana u foliju), zrno pasulja i kukuruza, komadić drena. Sve su to česnice… Ovaj hleb (pogača) se ne seče, već ga ukućani lome na komade i traže česnicu.

Za česnicu u obliku ukrašene pogače treba pripremiti pola paketića kvasca, pola litra mleka, oko 100 g putera ili margarina, dve ravne kašičice soli, četiri kašičice šećera, dva žumanca i brašna po potrebi.

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Zatim treba izmešati brašno sa solju, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Zamesiti glatko testo, dobro rukama obraditii i ostaviti na toplom mestu, da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.

Od odvojenog testa može se isplesti kika i staviti oko ivice pogače. Mogu se napraviti i neki drugi ukrasi ili gornji sloj našarati viljuškom. Testo se može premazati umućenim žumancetom ili samo uljem, ostaviti da još pola sata narasta, a zatim staviti da se peče. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu