Zapečeni karfiol sa sirom



Sastojci:

  • 1l mleka
  • ½ crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 list lovora
  • 75g maslaca
  • 50g brašna
  • so i biber
  • 1 srednji karfiol
  • 4 kriške belog hleba za prezle ili gotove prezle
  • 100g rendanog kozjeg sira 75ml duplog krema iliti pavlake sa jačim postotkom masti
  • Muskatni oraščić rendani
  • 25g rendanog tvrđeg kačkavalja

Priprema:

Sipajte mleko u manju posudu, zajedno sa belim i crnim lukom, dodajte malo soli i lovorovog lista i zagrejte na tihoj vatri dok ne počne da se krčka, a potom sklonite i ostavite da se hladi 15-ak minuta. Izvadite lovorov list i luk i odložite mleko sa strane. U srednjem tiganju na nižoj temperaturi rastopite 50g maslaca i umeštajte brašno. Ostavite da se krčka par minuta, a potom postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smanjite temperaturu na najniže i ostavite da se krčka dok ne dobijete gusti sos.

Za to vreme, u dubljoj posudi prokuvajte posoljenu vodu a potom dodajte cvetove  karfiola koje potom kuvajte 4 minuta, dok malo ne omekšaju. Izvadite iz posude, ocedite i ostavite na toplom. Ostatak maslaca rastopite u tiganju i dodajte karfiol, kratko ga propržite, dok ne dobije lepu karamelizovanu boju. Izvadite iz tiganja i sipajte u vatrostalnu posudu, a u tiganj sipajte prezle i propržite dok ne postanu zlatne i krckave.

U prethodno skuvani sos umešajte kozji sir i pavlaku i sipajte preko karfiola. Na kraju, dodajte rendani kačkavalj i prezle i zapecite dok se ne uhvati zlatno krckava korica. Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu