Ns za Dž u Valensiji


Dragi naši čitaoci, kako uvek sa vama delimo utiske sa naših putovanja, ovog puta smo obišle prelepu Španiju i Valensiju, pa ćemo vam napisati par redova o svemu što smo videle. 

Treći po veličini grad Španije, sa oko milion stanovnika, glavni je grad istoimene pokrajine. Osnovali su je Rimljani 138. godine p.n.e. na mestu starog iberijskog grada, na obali reke Turije. Kako je 1956. godina bila izuzetno kišna, pa su poplave pravile ogromne probleme stanovništvu Valensije, odlučeno je da se reka izmesti van grada. Danas je nekadašnje korito Turije prepuno parkova, bašta i sportskih terena, kao i predivno uređeno šetalište dugo devet kilometara. Na mestu gde je nekada proticala reka ostalo je 20 izuzetnih mostova koji su prava atrakcija za turiste.


Duh Španije najsnažnije se oseća u starom gradu. Šetače u centru plene prelepi trgovi. Interesantna je činjenica da za jedan dan laganom šetnjom, možete videti većinu stvari. Poseban utisak ostavlja Trg Device Marije (Plaza de la Virgen Maria), gde se nalaze velelepna Valensijanska katedrala i Bazilika Svete Marije, a čijeg krova se pruža i predivan pogled na ceo grad.


Kraljičin trg je veoma autentičan, pa na trenutak imate utisak da ste putovali kroz vreme vekovima unazad, dok posebnu atrakciju predstavlja Trg bikova, gde je i korida, jedna od najvećih u Španiji. 


Kada je reč o modernim znamenitostima, Valensija je najpoznatija po Gradu umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias). To je futurističko-avangardni kompleks sastavljen iz nekoliko delova: Muzeja nauke, palate u čijim se salama održavaju izložbe slika i muzički događaji (Palacio de las Artes Reina Sofía), akvarijuma od 110.000 metara kvadratnih i 42 miliona litara vode, dela koji se zove L’Umbracle, u kojem je zasađeno izvorno bilje valensijanske zajednice, a u tokom leta deo ovog parka se noću pretvara u diskoteku.


Kao i uvek, deo svog odmora smo provele u razgledanju prodavnica i shopping-u! Cene su slične kao kod nas (osim što smo u Zari naišle na sniženje sve za 3,99E i u H&M-u za 5,00E) a izbor mnogo veći, te smo zabeležile nekoliko fotografija u prodavnicama kao što su Zara, Mango, H&M, Pull&Bear i Bershka ali smo prenele i delić atmosfere najpoznatijeg španskog shopping centra El Corte Inglés.




















Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu